Varför ekologiskt?

Alla val vi gör har (miljö) konsekvenser, även om de är små. För att främja en hållbar utveckling är det viktigt att vi bidrar till ett mer ekologiskt tankesätt som speglas i våra vardagliga val och handlingar.

Vad menas med ekologiskt fotavtryck och hur kan jag påverka det?

Vårt ekologiska fotavtryck är den påverkan som våra handlingar har på miljön och därmed hela planeten. ”Ekologiskt fotavtryck” används som en benämning för att mäta hur mycket eller lite vi belastar jorden. Att välja ett ekologiskt producerat vin är ett exempel på att minska sitt ekologiska fotavtryck – man väljer då dessutom att stödja tillverkare som producerar miljövänliga produkter.

Det finns flera företag som hjälper restauranger att minska sitt matsvinn, öka sin lönsamhet och bidra till en hållbar framtid. Det är viktigt att lära mer om påverkan på vår miljö och klimatet samt vikten av att bli medvetna konsumenter!

Hur kan jag minska på mitt ekologiska fotavtryck? – En miniguide i 4 steg

Vi har samlat fyra enkla sätt att minska på ditt ekologiska fotavtryck i vardagen.

1

Minska på köttet

Köttindustrin står för mer utsläpp av växthusgaser än alla transportmedel kombinerat – i hela världen. Dessutom kan köttindustrin spåras som primär orsak till 60% av all den förlust av biologisk mångfald som jorden drabbats av.

Vad kan du göra?

Flera studier visar att bara en vegetarisk dag i veckan gör enorm skillnad i längden – här gäller självklart principen ”ju fler desto bättre”.

Testa att: att ersätta köttet med den nya vegosuccén oumph, som kommer i filéer, strimlor, kebab, med mera.

2

Minska på flygresor

Visste du att en flygresa släpper 74 000 gånger mer koldioxid än en tågresa? Och trots det betalar flygbolagen inte en enda krona klimatskatt för bränslet de tankar. Sedan nittiotalet har flygresorna ökat med hela 180 procent i Sverige.

Vad kan du göra?

Att byta ut flyg mot tåg är inte alltid möjligt, men i många fall går det. Oroar du dig över tidsförlust? Ta i så fall nattåget och spara tid genom att boka en sovkupé!

Testa att: att åka på nästa långa semesterresa med tåg.

3

Minska din användning av plast

Plast är inte bara ett material, utan ett samlingsbegrepp för massa olika material som i de flesta fall inte bryts ner i naturen, om det inte är bio-plast. Sedan 50-talet har plastproduktionen exploderat och idag tillverkas 280 miljoner ton plast varje år. 40% av all denna plast går till engångsprodukter, som till exempel matförpackningar.

Vad kan du göra?

Att leva utan plast kan kännas omöjligt (även om det inte är det), men att bara minska går rätt bra – det kräver bara lite planering. Att bära med sig egna kassar, att köpa sina produkter i trä, tyg eller glas gör stor skillnad i längden.

Testa att: återanvändbara frukt- och grönsakspåsar som du tar med dig när du handlar.

4

Gör återvinning till en daglig vana

På 50-talet gjorde svenskar av med 50 kg avfall per person, och idag är den genomsnittliga summan nästan tio gånger så stor. Återvinning kan kännas som att plocka nålar i en höstack, men faktum är att om till exempel alla aluminiumförpackningar återvunnits, hade den sparade energin varit tillräcklig för att värma 8500 småhus.

Vad kan du göra?

Inför återvinning i hemmet som en del av de vanliga vardagsrutinerna. Skilj på papper, plast, brännbart, bio, metaller och glas. Och se till att göra dig av med problemavfall och större artiklar till soptippen.